Fåglaviks Stationsklocka [2017]

 

Fåglaviks Station är redo för en ny tid
http://www.bt.se/herrljunga/faglaviks-station-ar-redo-for-en-ny-tid/

 

Prick klockan 13.13 i lördags drog konstnärsparet Angle & Dawn, som gjort den nya stationsklockan, av skynket som de hängt över stationsklockan och de församlade Fåglaviksborna (och en och annan vandrare) fick se den. Klockan på Fåglaviks station är ett fotografi av en handgjord klocka som paret gjort och som fanns med vid ceremonin men som man inte vågar ha hängande på stationshuset.

 

Detta är den fjärde stationsklockan sedan 1856, säger J.K., för dagen iförd stinsmössa och brun kavaj som en äkta Fåglaviksstins. Tre har stulits genom åren.

 

J.K. är medlem i kulturföreningen som vill bevara stationen och som gav uppdraget att göra klockan till Angle & Dawn. Föreningen har röjt upp i trädgården och vill återskapa handelsträdgården. Ett annat projekt är att iordningställa ett galleri i det gamla uthuset.

 

Klockan som Angle & Dawn har gjort består av delar från åtta gamla klockor som har tagits isär och fogats ihop, glasbitar som har grävts upp vid glasbruket i Fåglavik och andra föremål med symbolik. Det är mycket talmystik och symboler på klockan. En miniatyrklocka står på 8.23, för att 8 och 23 är parets respektive tal. En liten figur symboliserar människan, det finns en rund pyramid och en kyss. Hela klockan ser ut som ett ansikte med ögon som blickar ut över spåret.

 

Klockan är gjord helt i tiden, säger Dawn. Vi har inte arbetat efter en mall utan gått på det som inspirerat oss i ögonblicket. Det finns en symbolik i det. Vi vill att folk ska leva i nuet i stället för att vara i nästa steg innan det inträffar.

 

Paret säger att klockan kan se kaosartad ut vid första anblicken, men egentligen är ganska strukturerad.

 

–Det går att gå vilse i klockan, som man kan gå vilse i tiden.”

 

Fåglaviks Station blir byggnadsminne
https://www.alingsastidning.se/2018/03/faglaviks-station-blir-byggnadsminne/

Fåglaviks Station blir minnesmärke
http://www.bt.se/herrljunga/faglaviks-station-blir-minnesmarke/

Angle_And_Dawn_Fåglavik_Foglavik_Stationsklockan_2017_01

Screenshot 2019-01-06 at 16.40.24.png
Photo by @Falbygden_Runt